Duurzaamheid

De term duurzaamheid valt vrijwel dagelijks, wij zijn daarom ook dagelijks bezig met duurzaamheid. Naast een gedeelte MVO, leveren we ook graag een positieve bijdrage aan het milieu en streven we naar een duurzame wereld. Zo zijn onze kassen op de Monsterseweg en de Rusthovenlaan Groen Label kassen. Een Groen Label Kas draagt bij aan verduurzaming van de glastuinbouw en voldoet aan strenge milieu-eisen. En zijn we in 2019 begonnen met het uitleveren van producten onder het Feel Green label. Feel Green is het duurzame label van Decorum en worden producten verpakt in recyclebare papieren trays en hoezen. De duurzame Feel Green verpakkingen dragen bij aan het verminderen van het plastic afval en het creรซren van een betere leefomgeving. Meer over Feel Green, het assortiment en de geselecteerde kwekers is te vinden op de website van Decorum.

Tevens beschikt onze hoofdlocatie over ondergrondse waterberging. Hier slaan we 6000m3 (6 miljoen liter) schoon water op. Hierdoor is er genoeg ruimte om het overtollige water op te slaan in een de kelder onder de kas. Dit schone water wordt gebruikt voor onze teelt en we ontzien hiermee de buurt van wateroverlast tijdens regenachtige periodes. Aangezien onze hoofdlocatie gelegen is aan zee, kan er bij een forse regenbui schoon water worden weggepompt naar zee. Om vervolgens het regenwater weer op te slaan in de kelder. Het weggepompte water en het afvalwater dat we nog lozen wordt in een eigen waterfabriek schoongemaakt. Dit doen we samen met andere kwekers uit de polder.

Duurzame Energie

Een positieve bijdrage leveren aan het milieu, doen we o.a. door het groen opwekken van stroom. Dit doen we met behulp van ruim 990 zonnepanelen op onze hoofdlocatie en de Rusthovenlaan. Om onze producten te kweken en dagelijkse werkzaamheden uit te voeren wordt er ook stroom ingekocht. Van de ingekochte stroom is meer dan de helft groene stroom. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van een Warmtekrachtkoppeling (WKK). Bij een warmtekrachtkoppeling drijft een gasmotor een generator aan. Hierdoor komt er veel warmte vrij, dit kan door de WKK-installatie worden opgevangen en gebruikt. Zo kunnen we de warmte gebruiken om de kas te verwarmen en de elektriciteit gebruiken of terug leveren aan het elektriciteitsnet. Met een goed uitgevoerde WKK kan tot 20% energie bespaard worden. Omdat er zowel warmte als elektriciteit wordt geleverd. Het energierendement van de WKK is 98% per m3 gas. Vergeleken met een energiecentrale die op gas draait is het rendement dus veel hoger (duurzamer). Onze WKK-installatie is uitgerust met een rookgasreiniger, hierdoor worden ook alle rookgassen schoongemaakt. In de toekomst zouden de installaties ook op waterstof kunnen gaan draaien. Op onze locatie aan de Rusthovenlaan (Monster), wordt alleen maar groene energie ingekocht. Deze groene energie is opgewekt zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.

Certificering

Om onze klanten te garanderen en aantoonbaar te maken dat wij voldoen aan strenge eisen en regelgeving m.b.t. mens, milieu en kwaliteit beschikken wij over MPS-certificeringen. MPS ontwikkelt en beheert de certificaten en draagt bij aan de wereldwijd erkende Sustainable Development Goals. Dit doen ze door aantoonbare en transparante certificering. Zo maakt MPS de duurzaamheid van de tuinbouw en de gehele keten meetbaar. We zijn onder andere (MPS) gecertificeerd voor:

Voor de consument zijn de certificaten te controleren op de website van www.volgjebloemofplant.nl. Dit door het invoeren van ons MPS-nummer: 601059, dit nummer is terug te vinden op de verpakking van het gekochte product. Voor meer informatie over de MPS-certificaten verwijzen we je graag door naar de website van MPS. Hier staat alles uitgebreid uitgelegd en kan ook de geldigheid van onze certificaten worden gecontroleerd.

On the way to PlanetProof

Sinds 2021 zijn we officieel ‘PlanetProof’. PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk voor de consument, waarmee wordt aangegeven dat een product duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat รฉn dier.

GlobalG.A.P.

Op de website van GlobalG.A.P. kunnen ook onze actuele certificaten worden gecontroleerd. Dit door middel van de zoekfunctie van GlobaG.A.P. door het invoeren van ons GGN: 4049929459939.

Meer weten over wat duurzaamheid bij ons is? Neem contact met ons op!